The Grey (117')

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Τζο Κάρναχαν, (μυθιστόρημα) Ίαν ΜακΚένζι Τζέφερς
Πρωταγωνιστούν: Ντέρμοτ Μαλρόνι, Λίαμ Νίσον, Τζο Άντερσον, Φρανκ Γκρίλο, Τζέιμς Ντέιλ
Κατηγορία: Περιπέτεια



Η γνώμη μας:

Η ζωή και ο θάνατος χωρίζονται με μία λεπτή γραμμή σε αυτό το συναρπαστικό κυνηγητό επιβίωσης στην παγωμένη έρημο της Αλάσκας. Ο Λίαμ Νίσον που θα κλείσει τα 60 φέτος, μας ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη για ακόμη μία φορά. 

Ο Νίσον υποδύεται έναν ελεύθερο σκοπευτή ο οποίος εργάζεται για μια εταιρεία διύλισης  πετρελαίου στην Αλάσκα και η δουλειά του είναι να κρατά τους λύκους και τις αρκούδες μακριά από τους εργάτες. Οι τελευταίοι με την σειρά τους είναι όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος, «απόβλητοι» της κοινωνίας, πρώην κατάδικοι κ.λπ. Ο Τζον (Λίαμ Νίσον) δεν μιλάει σε κανέναν, αφού δεν έχει κανέναν σε εκτίμηση και ολοένα κλείνεται στον εαυτό του, βουλιάζοντας σε μια βαθιά μελαγχολία που αντικατοπτρίζει την προσωπική του ζωή.

Όταν μια τρομερή καταιγίδα θα ρίξει το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ο Τζον, τότε θα αρχίσει ο τρόμος να διαπερνά το κορμί του θεατή. Οι επιζώντες έρχονται αντιμέτωποι με τον παγετό, την έλλειψη τροφίμων, την πείνα και κυρίως μια αγέλη λύκων που φαίνεται αποφασισμένη να τους εξοντώσει. Επειδή μόνο ο Τζον είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και δείχνει να ξέρει τι πρέπει να κάνει, οι επιζώντες μετά από συγκρούσεις για την αρχηγεία της ομάδας, τον εμπιστεύονται και τον ακολουθούν μακριά από το αεροπλάνο, πιστεύοντας πως θα γλυτώσουν. 

Ο Λίαμ Νίσον μετά την εκπληκτική περιπέτεια «Η Αρπαγή» καταφέρνει ξανά να συγκλονίσει υποδυόμενος έναν σκοτεινό, τραχύ και επικίνδυνο χαρακτήρα. Ο Τζον βιώνει την απομόνωση, την ελπίδα, την τρομοκρατία, την μάχη για την επιβίωση τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κάθε φορά που κλείνει τα μάτια του μια σκηνή επαναλαμβάνεται-μια όμορφη γυναίκα ξαπλωμένη τον κοιτάει σπλαχνικά στα μάτια-μόλις τα ανοίγει, το χιόνι μετατρέπει βίαια την γλυκιά ανάμνηση σε εφιάλτη.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζο Κάρναχαν πήρε το μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΚένζι Τζέφερς «Ghost Walker» και πέτυχε έναν σπάνιο συνδυασμό έντασης και συγκίνησης. Τέλος, το αφιλόξενο λευκό σκηνικό και οι απότομοι εκκωφαντικοί ήχοι μας καρφώνουν στην καρέκλα και βγάζουν στην επιφάνεια τα άγρια ένστικτα που όλοι κρύβουμε μέσα μας.