Όταν ακούει κανείς “Ο ζωολογικός μας κήπος”, έρχονται εικόνες στο μυαλό του με ζώα, πουλιά, φίδια… στην ταινία δεν είναι ότι δεν τα βλέπει, αλλά σίγουρα η πλοκή δεν περιστρέφεται γύρω από αυτά. 

Ο Μπεν (Ματ Ντέιμον) είναι ένας πατέρας που πρόσφατα έμεινε χήρος και είναι ανίκανος να το αντιμετωπίσει. Αν έμενε μόνος του δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά δυστυχώς έχει δύο παιδιά, την μικρή Ρόζι (Μάγκι Ελίζαμπεθ Τζόουνς) και τον Ντίλαν (Κόλιν Φορντ) που μπαίνει στην εφηβεία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του Μπεν. Ο Μπεν παραιτείται από την δουλειά του και όντας απελπισμένος θεωρεί πως αν αλλάξει περιβάλλον θα εξανεμιστούν όλα του τα προβλήματα. Έτσι βγαίνει με την μικρή του κόρη και έναν συμπαθέστατο μεσίτη προς αναζήτηση του τέλειου σπιτιού. Όπως όλοι καταλάβατε η επιλογή της μικρής ήταν το σπίτι μέσα στον ερειπωμένο ζωολογικό κήπο, που με τα εναπομείναντα χρήματά του ο Μπεν θα προσπαθήσει να αναβιώσει. 

Η ταινία μοιάζει πάρα πολύ με το πρόσφατο “Οι απόγονοι”, καθώς έχουμε πάλι έναν πατέρα μόνο του, ένα παιδί στην εφηβεία (που στην περίπτωση του “ζωολογικού μας κήπου” είναι αγόρι) που έχει κατάθλιψη και του κάνει την ζωή δύσκολη και μια μικρούλα που αποφορτίζει την ατμόσφαιρα με την παιδικότητά της. Αντί για ζωολογικό κήπο στο “Οι απόγονοι” είχαμε τα χωράφια στην Χαβάη που έπρεπε να προστατευτούν από την καπιταλιστική μανία του ανθρώπου. Η διαφορά του Κλούνει με τον Ντέιμον είναι ότι ενώ ο πρώτος κατάφερε να ξεπεράσει την απώλεια της γυναίκας του, ο δεύτερος έχει κολλήσει στην ανάμνησή της και δεν δίνει σημασία ούτε στην πανέμορφη Κέλι ( Σκάρλετ Γιόχανσον) που είναι η φύλακας του πάρκου. 

Η ιδέα της αδυναμίας του Μπεν να ξεπεράσει τον χαμό της γυναίκας του ήταν του ίδιου του Ματ Ντέιμον, ο οποίος πρότεινε στον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Κάμερον Κρόου σε κάθε σκηνή να βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να αναπολεί την Κάθριν. Για κακή μας τύχη ο Κρόου τον άκουσε και έτσι, ενώ το σενάριο είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία (με την διαφορά ότι ήταν όνειρο της Κάθριν να μείνουν στον ζωολογικό κήπο, αλλά πέθανε πριν το πραγματοποιήσει), δεν έχει δοθεί βάση στα ζώα και στις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν για να λειτουργήσει ξανά ο ζωολογικός κήπος. Αντίθετα έπεσαν στην παγίδα της θεαματικότητας και πρόσθεσαν στην ιστορία πολλές σκηνές με τις διαμάχες πατέρα και γιου. 

Αν εξαιρέσουμε την κατάθλιψη του Μπεν, το έργο είναι πολύ γλυκό, διδακτικό και κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Ο Ματ Ντέιμον υποδύεται πολύ πειστικά τον αβοήθητο πατέρα με τα δύο παιδιά, η Σκάρλετ είναι όπως πάντα εντυπωσιακή ακόμα και με την φόρμα εργασίας. Επίσης, ο γιός του (Κόλιν Φορντ) ενσαρκώνει με ιδιαίτερη επιτυχία τον θυμωμένο, απελπισμένο και καταθλιπτικό έφηβο. Τέλος, να μην ξεχάσουμε τη μικρή Μάγκι (Ελίζαμπεθ Τζόουνς) που είναι το κρυφό χαρτί της ταινίας. Είναι τόσο γλυκιά και αυθόρμητη που σπάει την σιωπή στις έντονα φορτισμένες σκηνές και ξαναδίνει ζωντάνια στην ιστορία. Είναι αυτή που συνεχώς δίνει ελπίδα στον Μπεν, είναι με άλλα λόγια ο λόγος για τον οποίο συνεχίζει να προσπαθεί να βελτιώσει τα πράγματα, αφού ο ίδιος είναι ψυχικά διαλυμένος. 

O ζωολογικός μας κήπος” είναι μια ζεστή, οικογενειακή ταινία με φωτεινά χρώματα και αψεγάδιαστη σκηνοθεσία που σίγουρα θα σας αφήσει μια γλυκιά πικρία στο τέλος…