Ο Joss Whedon με το “Avengers” αποθέωσε τους Υπερήρωες της Marvel και έδειξε ότι η μεταφορά ενός κόμικ στην μεγάλη οθόνη μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή, αρκεί o σκηνοθέτης να ξέρει τον τρόπο.
 
Στην ταινία θα δούμε τον Nick Fury (Samuel L. Jackson), διευθυντή του διεθνούς οργανισμού “SHIELD”, ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφυλάξει την ειρήνη, συγκεντρώνει τους Υπερήρωες με σκοπό φτιάξει μια ανίκητη ομάδα που θα σώσει τον πλανήτη, τους “Εκδικητές”. Οι “Εκδικητές” της Marvel, γνωστοί ήδη από τις δικές τους ταινίες, είναι ο Iron Man (Robert Downey Jr.), ο Thor (Chris Hemsworth), ο Captain America (Chris Evans), ο Hulk (Mark Ruffalo), η  υπερπράκτορας Natasha Romanoff/ Black Widow (Scarlett Johansson), που έκανε την εμφάνιση της στο “Iron-Man 2” και ο συνάδελφός της, Hawkeye (Jeremy Renner). Ο κακός της υπόθεσης είναι ο υιοθετημένος αδερφός του Thor που όλοι μισήσαμε στην ομώνυμη ταινία, Loki (Tom Hiddleston). Σκοπός του είναι να αποκτήσει πρόσβαση στο Τεσσεράκτιον (τον ΥπερΚύβο) και την ανεξάντλητη δύναμη του, που για πρώτη φορά είδαμε στην ταινία του Captain America.
 
Όσοι δεν έχουν δει τις προηγούμενες ταινίες δεν χρειάζεται αν δεν θέλουν να τις δουν, αφού στο πρώτο μισάωρο του έργου ο σκηνοθέτης μέσα από ευφάνταστες καταστάσεις και πανέξυπνα διανθισμένους με χιούμορ διαλόγους, προλογίζει κάθε έναν από τους χαρακτήρες ξεχωριστά. Ίσως αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας, ο Whedon αφιερώνει ίσο χρόνο σε κάθε χαρακτήρα, αρκετό για να ξετυλίξει την προσωπικότητα του καθενός, κάτι που δικαιολογεί τις επερχόμενες διαμάχες μεταξύ τους, καθώς ο καθένας από αυτούς είναι ξεχωριστός και έχει αδυναμίες και ελαττώματα.
 
Ο Tony Stark/Iron-Man είναι μια ιδιοφυΐα, αυτό όμως δεν τον κάνει απαραίτητα και ήρωα, όπως είναι ο Captain America. Ο πρώτος είναι εγωιστής, του αρέσει να κάνει εντύπωση και να πειράζει τους πάντες και ο δεύτερος είναι ένας ταπεινός, ευπατρίδης που βάζει πάνω από όλα το κοινό καλό. Ο Stark διαφωνεί φυσικά και με τον παντοδύναμο Thor, ο οποίος είναι αθεράπευτα ρομαντικός και ας μην ξεχνάμε είναι ημίθεος, οπότε είναι απόλυτα λογικό να μην ανέχεται την επίδειξη δύναμης του Iron-Man. Με την πολύτιμη βοήθεια της Black Widow όλοι οι Υπερήρωες, ακόμη και ο Hulk, που είναι αποτέλεσμα ενός εργαστηριακού ατυχήματος και όχι Υπερήρωας, θα ενωθούν για να πολεμήσουν τον Loki, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει το Τεσσεράκτιον, για να φέρει εξωγήινες δυνάμεις να κατακτήσουν τον πλανήτη. Μπορεί στην αρχή, μέχρι να συμφιλιωθούν οι Υπερήρωες, να φαίνεται πως η ταινία προχωράει αργά, αλλά όταν τελειώσει η γνωριμία των χαρακτήρων, η δράση ξεκινά και δεν σταματά μέχρι να διαλυθεί το μισό Manhattan.
 
Με εξαίρεση τον “Batman” του Christopher Nolan και ίσως το “Iron-Man” του Jon Favreau, τα περισσότερα blockbusters που βασίστηκαν σε κόμικ ήταν αμφιλεγόμενα και συχνά προβληματικά. Το “Hulk”αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, καθώς σε κάθε ταινία τον Bruce Banner (Hulk) ενσαρκώνει άλλος ηθοποιός. Πρώτος και χειρότερος ήταν ο Eric Bana, δεύτερος ο  Edward Norton, ο οποίος ευτυχώς ανέβασε τον “Hulk” στα μάτια του κοινού και τρίτος και ελπίζουμε να παραμείνει σε όλα τα sequels είναι ο εκπληκτικός Mark Ruffalo, που κατάφερε να “διαβάσει” αυτόν τον δύσκολο χαρακτήρα και να τον δικαιώσει. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αφενός τον πραγματικό Bruce Banner, έναν άνδρα που ζει απομονωμένος και είναι αιχμάλωτος του ίδιου του του εαυτού και αφετέρου την ανυπολόγιστη δύναμη του. Αυτή η αληθινή δύναμη του Hulk, η οποία μέχρι στιγμής υπήρχε μόνο στα κόμικς, είναι καθοριστική στην τελική έκβαση της μάχης.
 
Σε αντίθεση με τις ερμηνείες όλων των ηθοποιών, που είναι εξαίσιες, για τον Tom Hiddleston δεν ξέρουμε ακριβώς τι να πούμε, αφού ο ρόλος του δεν ήταν και ο πλέον απαιτητικός. Είναι μεν ο κακός της ιστορίας, αλλά δεν είναι πια και το “Απόλυτο Κακό” μεταμορφωμένο, αλλά ποιος θα πάει στο σινεμά να δει τον κακό των “Avengers”; Όλοι θέλουν να δουν τους γυμνασμένους “Εκδικητές” να παλεύουν στις μονομαχίες που κόβουν την ανάσα, τις ανεπανάληπτες σκηνές ηρωισμού, τις φοβερές καταστροφές και την σαγηνευτική Scarlett Johansson στην ελαστική, μαύρη στολή.